Abdijweg 62 7595 XP Weerselo
info@autoreinders.nl
Tel: 0541 – 669966

Automaat spoelen

Regelmatig onderhoud van de automatische versnellingsbak verlengt de levensduur van de versnellingsbak. Het is verstandig de olie tussen de 60.000 en 100.000 km te laten spoelen al naar gelang het gebruik en belasting van de versnellingsbak.

Voordelen van spoelen:

  • Automaatbak en alle componenten in de automaat worden gereinigd
  • Alle olie uit het systeem wordt ververst (versnellingsbak, koeler, leidingen, koppelomvormer)
  • Verse olie zorgt voor betere smering
  • Minder kans op ‘slip’ en het kapot gaan van de automaat

Neem contact met ons op voor een prijsopgave voor het spoelen van de automatische versnellingsbak van uw auto!

Wij maken gebruik van de zeer goede Motorvac TransTech IV Automaat spoelmachine:

Waar vroeger de automatische transmissie een relatief simpel principe was, is de hedendaagse automatische transmissie een vernuftig stukje techniek. Het betreft een fijnmechanisch hoogstandje dat wordt bestuurd door elektronica en hydraulica. De spil in dit alles is de automatische vloeistof (ATF) en deze wordt blootgesteld aan vocht, vuil en hitte. Ongeacht de kwaliteit van de ATF, hebben deze zaken op den duur een vervelende invloed op het functioneren van de Automatische bak. Slijtage deeltjes van de frictie-platen en -banden , vocht en vuil zetten zich af in de gehele bak, waardoor bijvoorbeeld de stuurventielen gaan haperen. Het gevolg is een sterk verminderd schakelcomfort (trillen en schokken). Fabrikanten die een paar jaar geleden nog “Lifetime” smering propageerden, komen daar nu van terug en een regelmatig verversen van de ATF is wederom het advies. Simpelweg de ATF verversen is bij een automatische transmissie eigenlijk niet mogelijk. Er blijft teveel ATF in de automatische bak, koppelomvormer, koelblok en leidingen achter, zodat er slechts een paar liter kan worden ververst. Dit zal in de praktijk dan ook nauwelijks een verbetering geven.

De Motorvac TransTech IV biedt een aantal mogelijkheden om de Automatische bak te spoelen.

  • Automatische inlijn verversing
  • Peilstokbuisverversing (geen gereedschap of adapters nodig)
  • Carterpanfunctie (leegzuigen carterpan, zodat het filter kan worden vervangen)
  • Spoelfunctie voor de koeler
  • gepatenteerde peilsynchronisering (altijd het juiste niveau)
  • Complete adapterkit voor nagenoeg alle voertuigen

Bij de automatische inlijn verversing wordt de TransTech IV simpel op de leidingen van de koeler aangesloten. Terwijl de oude ATF wordt afgevoerd, wordt er tegelijkertijd nieuwe ATF aangevoerd. Op deze manier wordt de gehele hoeveelheid ATF vervangen, waarbij de aandrijving geen enkel moment zonder vloeistof komt te staan.